Weet jij eigenlijk hoe lang je je kunt focussen? Het kan geen kwaad dat eens te meten. Dat is helemaal niet ingewikkeld. Je kijkt op de klok en gaat aan de slag. Wanneer je merkt dat je niet meer zo scherp bent en je focus af begint te nemen, kijk je nog eens op de klok. Hoeveel tijd is er verstreken?
De meeste mensen hebben een focustijd van ergens tussen de 20 en 45 minuten. Het zou ook best kunnen dat die van jou 15 minuten is, of juist 60. De meesten zullen echter uitkomen op iets tussen die 20 en 45 minuten.
Waarom zou je dat willen weten?
Wanneer je weet hoe lang je je kunt focussen, kun je een stuk efficiënter je studieblokken inplannen! Stel dat jouw focustijd 25 minuten is, dan zou je bijvoorbeeld 3 blokken van 25 minuten met 5 minuten pauze ertussen kunnen plannen. Wanneer jouw focustijd 45 minuten is, plan je bijvoorbeeld een blok van 45 minuten studeren in met daarna een kwartiertje pauze.
De pomodorotimer. Zinvol of niet?
Het is niet alleen fijn als je een heldere planning kunt maken, maar het weten van hoe lang je focustijd is heeft nog een voordeel. Stel dat jouw focustijd 45 minuten is, en je zet steeds een pomodorotimer (zo een die na 25 minuten afgaat om te pauzeren), dan wordt je dus steeds in je superfocusmodus gestoort! Dat is zo zonde, want op dat moment zat je precies in een heerlijke flow, helemaal ingetuned op jouw studie. Wanneer je besluit de timer af te zetten en door te gaan met studeren, duurt het 15 tot 20 minuten voordat je weer terug gefocussed bent. Ai. Zo. Zonde. De klassieke pomodoro timer werkt dus niet voor iedereen!
👉 Je kunt natuurlijk wel een timer zetten die afgesteld is op jouw eigen focustijd. Heb je toch een soort van pomodoro-timer. Ik noem dat dan gewoon: een wekker. 😉
Meet dus een paar keer hoe lang jouw focus tijd is, en houd daar dan rekening mee als je je studiemomenten gaat inplannen.